Nabo til nye 150 meter høje møller: Det her er et mareridt

AF: MORTEN NIELSEN , MNI@JV.DK

Nabo til 150 meter høje vindmøller i Årre føler sig stærkt generet af støj – både ude og inde. Det var langt værre end frygtet, lyder vurderingen.

ÅRRE: – Det lyder nærmest som at bo ved en motorvej.

Søren Seested, 51, som bor lidt uden for Årre, var ikke den, der råbte højst, da der blev protesteret over de ti 150 meter høje vindmøller i Ulvemosen og Bækhede Plantage i området Årre/Næsbjerg. Han er da heller ikke den, der bor aller tættest på.

– Jeg troede egentlig på, at de nok ikke ville genere. Men i dag må jeg give modstanderne ret. Det er et mareridt at bo ved møllerne, siger Søren Seested.

Han bor i sit fødehjem, som ligger 900 meter fra den nærmeste mølle.

– Jeg ved ikke, om jeg er hårdest ramt. Der er nogen, som ligger 680 meter fra den nærmeste mølle. Men her kan vi nogle gange høre fem til seks møller på én gang, siger Søren Seested.

Han bor sammen med sin kæreste, Lone Schultz, og to sammenbragte børn. De fleste i familien er berørt af møllestøjen, undtagen Lones søn på 17 år, som ikke ænser den i samme grad.

– Vi kan høre lyden i soveværelset. Men vi kan godt sove for den, siger Søren Seested.

Men de nye møller er et kæmpe irritationsmoment, vurderer han.

Tjekker vejrudsigter

– De begyndte at køre i august/september. Siden har vi fulgt vejrudsigten. Når vinden er svag og kommer fra syd, så har vi fred. Det er det, vi tjekker i vejrudsigten, siger Søren Seested.

Det er værst, når vinden kommer fra nord, men også den fremherskende sydvestlige retning er generende. Det er som om, lyden fra de roterende vingespidser slår ned i gårdspladsen, påpeger Søren Seested.

– Min forældre, som har boet her tidligere, var også afventende og ikke så negative som nogle af de andre møllemodstandere. Men efter de har været her, har de også sagt, at det her er langt værre end frygtet.

Søren Seested har ikke fået erstatning for de nye 150 meter høje møller. Det skyldes, at de 68 meter høje Gunderup-møller blev taget ned først. Dem var han nabo til.

– Men de generede ikke. Jeg har nu en advokat til at undersøge eventuel erstatning. Men den eneste løsning, jeg ser, er, at møllerne tættest på mig bliver neddroslet, siger Søren Seested, som er frustreret over at blive en slags fange i sit eget hjem.

Politikerbesøg

Han har skrevet til samtlige politikere i Varde Kommune, og Stig Leerbech (V) var forleden på besøg hos Søren Seested.

– Jeg synes, at henvendelsen fra Søren Seested ikke var så aggressiv, som man har opfattet i andre henvendelser fra møllemodstandere, siger Stig Leerbech,

– Der var ikke så meget vind den dag, lørdag, men jeg kunne høre lidt. De her menneskers frustrationer gør indtryk på mig, og jeg synes, at vi skal bruge erfaringerne i forbindelse med kommende møller, siger Stig Leerbech, som selv stemte imod opsætningen af møllerne, da sagen blev behandlet i byrådet.

– Så skal man tænke på, at der kan være dem, der er endnu mere generet end Søren Seested. Der er jo nogle, som bor endnu tættere på, siger Stig Leerbech.

Læs hele artiklen her