Svenske Vattenfall søger nye landområder i Norddjurs

Hollandsbjerg: Når kommunen får en ansøgning om opstilling af vindkraftværker skal kommunen forholde sig til det.

Vattenfall er jo heller ikke hvem som helst, og nok de mest frygtede blandt udsatte borgere i kommunerne landet over – altså borgere der har valgt at bosætte sig i dele af kommunen som det svenske firma Vattenfall mener at have mere ret til.

Det er forståeligt, at de lokale lodsejere siger ja tak til at modtage millioner af kroner, når Vattenfall er ude for at opkøbe land – men hvad med loyaliteten til det lokale fællesskab i området.

Mange havde nok forventet, at Norddjurs kommune hurtigt ville sige, at så store maskiner kan ikke placeres hvor der bor mennesker, når man nu ved, at det ikke kan ske uden risiko for de mennesker der bor i området, for ikke at tale om de naturmæssige ødelæggelser.

Det bliver igen et kapløb med tiden. Vil det lykkes borgerne i Norddjurs, at få især Socialdemokraterne i Norddjurs til at beslutte, at disse store vindkraftværker hører til langt ude på havet, hvor de ikke generer mennesker og hvor møllerne producerer op til dobbelt så meget energi.

Sidste gang disse vindmøllesager blev diskuteret, blev det de øvrige partier i kommunalbestyrelsen der reddede borgerne. Man kan håbe, at det gør indtryk, når Kræftens Bekæmpelse i deres undersøgelse skriver:

“Efterspørgslen på receptpligtig sovemedicin og medicin mod depression er signifikant højere hos de vindmøllenaboer, som bor i nærheden af de største vindkraftværker end ikke udsatte borgere”.

97% af de vindmøller der er opstillet efter KB-undersøgelsesperiode sluttede er store vindmøller. Problemerne må derfor i dag forventes at være langt større end undersøgelsen viste.

Det må gøre indtryk, når nuværende vindmøllenaboer beskriver deres erfaringer således:
“Ubehag med trykken i brystet, uroligt søvn, tinnitus, svimmelhed, træthed, irritabilitet og afmagt. Enorm frustration over hele situationen inkl. det dårlige miljø i nabolaget og i vores lille samfund”.

Skal vi genopfinde solidariteten med vores medmennesker, eller skal vi bare huske at bruge den.

Mvh
PB Andersen