Prisen for de 3 test havnevindmøller kan blive 642 millioner – det er ikke oplyst hvor pengene skal komme fra?

Af Henriette Vendelbo, Sorvadvej 11, 8961 Allingåbro:

“Tak til Paul-Werner Johnsen, Grenaa, for læserbrevet den 14. oktober i Randers Amtsavis med overskriften “Hvordan skal vindmøllerne finansieres?”

“Møllerne” er i dette tilfælde de tre testvindmøller, som borgmester Jan Petersen og Grenaa Havn har planer om at opstille ude på vandet, – kun ca. 700 meter fra kysten.

Paul-Werner Johnsen kunne godt tænke sig at vide, hvordan projektet med de tre kæmpevindmøller skal finansieres, og han efterspørger også en pris på møllerne.

Mange borgere er interesseret i at vide, hvor pengene skal komme fra, – og her kan jeg desværre ikke hjælpe. Til gengæld kan jeg løfte sløret for, hvad prisen på møllerne er beregnet til. Med en nærmest ikke-eksisterende risiko for at komme borgmester Jan Petersen og Grenaa Havn i forkøbet kan jeg oplyse, at prisen på de tre testmøller er beregnet til at være intet mindre end 494,4 mio. kroner + nedtagningsomkostninger på 36,0 mio. kroner = 530,4 mio. kroner.

Bestyrelsesmedlemmerne i Grenaa Havn blev i 2015 præsenteret for Niras notat. I notatet er der ikke foretaget en sammentælling af udgifterne til etableringen af de tre møller, ligesom det heller ikke er oplyst, hvad det samlede beløb vil ende på, hvis etableringsomkostningerne stiger med 20 – 30 procent. En stigning, som Niras vurderer vil være sandsynlig.

Med en stigning på 20 procent vil etableringsomkostningerne ligge på 593,2 mio. kroner, og med en stigning på 30 procent blive beløbet 642,7 mio. kroner. Dertil kommer i begge tilfælde nedtagningsomkostningerne, der er beregnet til 36,0 mio. kroner.

Da sagen om testmøller ud for Grenaa Havn var på dagsordenen den 23. august 2016, var Niras notat ikke vedlagt sagsfremstillingen. Også på dette punkt må det konstateres, at der var tale om en mangelfuld sagsfremstilling, der ikke kom med mange brugbare oplysninger til kommunalpolitikerne.

Det kan oplyses, at jeg er i besiddelse af notatet, idet jeg har anmodet om aktindsigt i dele af sagen.”

Artikel i Lokalavisen